Странице

среда, 9. април 2014.

Zanimljivi besplatni programi za prezentacije

U pokušaju da gradivo približim učenicima koji su okrenuti računarima, vizuelnim materijalima, sadžajima koji su prikazani u kratkim formama, koristim neke od besplatnih alata za prezentovanje koje internet nudi. Velika pomoć mi je i sajt koji sam nedavno otkrila Free Technology for Teachers.
Predstaviću nekoliko stvarčica koje su se pokazale zanimljive meni kada pravim prezentacije sa jedne strane a desilo se da i učenici lepo reaguju na njih.

Prezi.
Na sajtu: https://prezi.com/ treba da se besplatno registrujete i dobijate mogućnost za pravljenje prezentacija on line tj. na mreži. Prezi je zanimljiviji od već uobičajenog i sasvim korektnog Power Pointa-a zato što ima interesantniji izgled, mogućnost kretanja u prostoru i u istoj ravni i između ravni. Zadati dizajni su prelepi i zgodni za prikazivanje lekcija a kada se ovlada snalaženjem možemo i sami dizajnirati ceo prostor. Može se dodati sve: fotografije, filmovi, tekst, animacije, čak i pauer point (Power Point) prezentacije.

Tackk. Besplatnom registracijom na sajtu  https://tackk.com/education dobijate šansu da vam se prikazi aktivnosti čuvaju ali registracija nije nužna jer se i neregistrovanim korisnicima napravljena informativna stranica čuva sedam dana. Na Taku se može napraviti kratka prezentacija neke aktivosti ili čak nastavne jedinice, može se prikazati neko uputstvo za određene zadatke ili rezultati neke aktivnosti. Pored mogućnosti da unesemo tekst i fotografije, slike, audio zapise, možemo (do izvesne mere) da dizajniramo prostor izborom boja, pozadine i fonta. Uz mnoštvo primera koje sajt nudi nije teško dobiti ideju a ni realizacija nije komplikovana.
Evo jednog primera iz lične prakse:



Piktochart. Ponovo besplatan program na adresi https://magic.piktochart.com/themes. Može se postati i Pro član, takčnije platiti izvesna suma pa se dobija više mogućnosti za gotove dizajnove. Meni najzanimljiviji bili svakako su Infogrami koji su sjajni za sažeto predstavljanje pojava, posebno onih sa puno činjenica, podataka iz istražvanja i/ili brojeva, kratko i jasno. Postoje mogućnosti da se koriste različiti dijagrami u koje se lako unose podaci a sami dijagrami su lepi i jasno predstavljaju odnose. Osim popularnih infograma na sajtu se može napraviti i poster, izveštaj i prezentacija. Grafika je lepa, boje su privlačne i lako se radi u programu. I na ovom blogu mogu se videti neki radovi izrađeni u Piktochart-u.

QwikSlide. Jednostavan i brz alat za kratke prezentacije. Prezentacija ne može da se snimi na sopstveni računar ali je zgodan za postavljanje na sajtove, društvene mreže ili upotrebu u školama koje imaju interent u učionicama. Adresa je http://www.classtools.net/qwikslides/ i direktno vas vodi na prezentaciju o Kvikslajdu prikazanu u samom programčiću. Dovoljava da se postave slike, jutub flmovi, može se menjati boja pozadine i fontovi. Za srpska solova, tj. pojedina slova tipa č,đ, š i slično ne odgovaraju svi fontovi i nema ćiriličnih. Ovo je slučaj sa svim prezentacijama na koje sam naišla.
Evo jednog primera: 


PIXLR. Za slike i fotomontaže najviše koristim program Pixlr-o-matic na sledećoj adresi: https://pixlr.com/o-matic/ i odušvljena sam izborom filtera, ramova i efekata koje nudi. Početna adresa je: https://pixlr.com/ i tu ima tri foto-editora od kojih je Pixlr editor najsličniji foto-šopu i najkomplikovaniji ali ipak lak za upotrebu, dok je O-matiks najjednostavniji. Ne traži čak ni registraciju!


PicMonkey. Isto služi za rad sa fotografijama ali i za kreiranje sličica ili ilustracija jer ima pored filtera za fotografije i mogućnost da se dodaje klip art, tekst, razni ramovi, nudi mogućnost pravljenja kolaža i vrlo je lak za korišćenje. Besplatan, ne traži registraciju i nalazi se na adresi: http://www.picmonkey.com/. Može da se postane Pro član uplatom i onda se dobija još fonotova, klip art sličica i efekata ali ovi iz besplatne verzije su više nego dobri i dovoljni! Najsličniji je Pixlr Expresu iz gornjeg prikaza. A još jedan sličan i dobar foto-editor je Fotor.

http://slikoklepac.blogspot.com/
Napravljeno kao kolaž u PicMonkey.

Tagxedo. Oblaci reči koji su popularni u zadnje vreme mogu da se naprave na adresi: http://www.tagxedo.com/. Ovo je odlično za sumiranje pojmova iz najstavne jedinice ili kao najava onoga što će se obrađivati. Pored oblika oblaka reči mogu se menjati fontovi, boje, orjentacija a kreacije se mogu deliti na fejsbuku ( i sličnim mrežama), poslati mejlom ili sačuvati na kućnom računaru.

Slidely. Ovo je kada se registrujete, zanimljiv način da od fotografija sa neke ekskurizje ili projekta, napravite film.  Daje mogućnost za zanimljiv prikaz svake aktivnosti koja podrazumeva pregledanje velikog broja fotografija sa učenicima ili/i roditeljima učenika (a po potrebi i kolegama). Jednostavno se pravi izborom i učitavanjem fotografija od kojih želimo da napravimo kratak film. Može se odrediti brzina slajd šoua (smene fotografija), muzika i stil koji ima filter ili neki efekat (tipa padajućih srca ili zvezdica). Kao začin može se birati i muzika uz film. Na pravljenje slajdlijeva potrebna je registracija na: http://slide.ly/.


Ovo su programi koje najčešće koristim verovatno će ih biti još, ja ću ih rado prikazati ovde uz naznaku da nisam vična prikazima programa. Na delu je amaterizam recenzija programa ali držim dovoljno dobar da možda nekom pomogne da učini svoju nastavu zanimljivijom.




Нема коментара:

Постави коментар